Признаха ги за виновни за измама

Двама бивши словашки министри на строителството бяха осъдени ефективно в Братислава за измама, тъй като оповестили публичен търг за 120 млн. евро само на табло за обяви в министерството, предаде БГНЕС.

Мариан Янушек и Игор Стефанов, които последователно са оглавявали министерството на строителството, получиха 12 и 9 години затвор.

Бивш кмет на Монреал влиза в затвора за корупция

Янушек и Стефанов са от крайно дясната Словашка национална партия.

През 2007 те обявили изгоден търг за предоставяне на правни и рекламни услуги на министерството на едно от таблата за обяви, като по този начин ограничили драстично броя на потенциалните кандидати.

6 години затвор за висш италиански политик заради корупция

Консорциум от компании, свързани с тогавашния лидер на Националната партия Ян Слота, печели търга като единствен кандидат.

Председателят на съдебния състав каза, че двамата „са действали в разрез с принципа за прозрачност”, като не са обявили търга по начин, който да даде достъп на множество кандидати.

Янушек и Стефанов са най-високопоставените словашки правителствени служители, които може да отидат в затвора, но и двамата обявиха, че ще обжалват.

Бивш румънски евродепутат получи 4 години затвор за корупция

„Според мен, цялото дело цели министър да бъде изпратен в затвора”, каза Янушек пред журналисти.

„Искат да покажат, че Словакия се бори с корупцията и за прозрачност”, добави Янушек.

Стефанов е бил на висока длъжност в министерството и става министър на строителството, след като премиерът Роберт Фицо уволнява Янушек.

Специализираният наказателен съд осъди двамата да платят и по 30 000 глоба. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.