11 от тях са с криминални прояви – убийство, тежки телесни повреди, сексуално насилие над деца и кражби

Германия експулсира 14 афганистанци, на които е било отказано убежище, съобщи вътрешното министерство. Чартърен полет с чешки самолет късно снощи е отвел афганистанците от Лайпциг в Кабул, информира "Франс прес", цитирана от БТА. 

"11 от депортираните са с криминални прояви – убийство, тежки телесни повреди, сексуално насилие над деца, измами и кражби", съобщи говорителката на вътрешното ведомство Анегрет Корф. 

Германия ще депортира над 12 000 афганистанци

Другите трима афганистанци са отказали да дадат данни за самоличността си. 

"Германия изпраща „силно и ясно послание”, че онези, които не са получили бежански статут, „нямат право да стоят повече в Германия”, заяви вътрешният министър в провинция Саксония Маркус Улбиг. 

Около 150 демонстранти се събраха на летището в Лайпциг, за да протестират срещу експулсирането. 

Близо 2/3 от американците не желаят нелегалните имигранти да бъдат изгонени

През 2016 година около 9 500 афганистанци се върнаха в родината си след като им беше отказано убежище в Европа, докато през 2015 година броят им е бил само 3 300. 

Берлин следва принципа за връщане на осъдени престъпници, на лица, за които полицията смята, че може да извършат нападения, и такива, които отказват да разкрият самоличността си на властите. 

Великобритания може да си тръгне от ЕС и без споразумение

Над 13 300 афганистанци са подали молби за убежище в Германия от началото на годината. 

Канцлерът Ангела Меркел се опитва да сведе броя на търсещите убежище във ФРГ лица след като от 2015 година във страната пристигнаха над 1 милион мигранти – главно от Ирак, Сирия и Афганистан. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.