Под вода са пречиствателна станция и депо за отпадъци

Започна описването на щетите от наводненията, предизвикани от пороя над Бургас и региона, излял се в нощта срещу сряда. По първоначални данни стихията е нанесла поражения за около 8 млн. лева.

Правителството отпусна 1 млн. лева за справяне с щетите.

КАК ИЗГЛЕЖДА БУРГАСКО СЛЕД ПОРОИТЕ - СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Наводнена е пречиствателната станция в квартал „Горно Езерово”. Модерното съоръжение, изградено с европейски средства, заработи преди три години.

2005 неизправни язовира в страната (ВИДЕО)

В следствие на наводнението помпите са гръмнали.Трябва да възстановим и основния колектор, който се оказа, че е затлачен със строителни отпадъци и скална маса”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

В квартала хората са притеснени. Държавата обаче успокоява: ще осигури локално пречистване.

Мисля, че в следващите седмици ще успеем да се справим с аварийната ситуация в станцията”, каза регионалният министър Николай Нанков.

Регионалният министър: Инфраструктурата в Бургаско е в трагично състояние

От РИОСВ-Бургас уверяват, че опасност от екологична катастрофа няма.

По-сериозно е положението с извозването на отпадъците на осем общини от областта, заради депото в Братово, където има скъсана дига. Временно ще бъде отворена клетка на старото депо.

Не така оптимистично е бъдещето за семейството на Василка от „Горно Езерово”. Водата унищожила всичко в дома им - дрехи, техника и дори им личните документи.

Въпреки че от Агенция „Социално подпомагане” в четвъртък минаха на оглед за описване на щетите, семейството с три деца моли за помощ, за да не носят дрехи и обувки от съседите и да не спят в чужди къщи.

Междувременно, БЧК започна кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията в Бургаско. Всеки може да помогне с SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори.

Средства могат да се дарят и по специално откритата банкова сметка: 

BG29UNCR70001506750406

UNCRBGSF

Банка: УниКредит Булбанк

Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България

Цветан Цветанов: В Бургаско кодът трябваше да е червен

А в Община Камено четвъртък е ден на траур в памет на жертвите на наводненията. Продължава издирването на 67-годишна жена от село Черни връх, която изчезна след преминаването на водната стихия.

Експерти и властимащи пък търсят причините за бедствието. Оказва се, че поредица от четири водоема не е успяла да поеме водния отток след дъжда. Скъсали са се стените, но водата няма пряк път към пострадалите села.

В Полски извор хората изключват версията, че скъсването на стени може да е причина за потопа. Специалистите също смятат, че вината трябва да се търси в интензивния дъжд. Те не мислят, че приливната вълна е тръгнала от язовир “Трояново”, стопанисван от “Напоителни системи”.

От проверктие до момента става ясно, че скъсаните стени са седем.

Оттук нататък предстои прокуратурата да изяснява дали само природата потопи Бургаско или отговорност трябва да понесат и хората.

Репортери: Цеца Алексова/Николай Василковски

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.