Брюксел смята референдума за независимост за незаконен

Каталуния- разделена на две. След шумните тържества при обявяването на независимост, днес стотици хиляди изпълниха улиците на Барселона с искане Испания да остане единна. Имаше ли напрежение и вижда ли се изход от политическата криза? 

Според испанските медии, по улиците са излезли повече от един милион души. Според каталунските - привържениците на обединението са около 300 000.  До сблъсъци по време на днешния протест не се стигна. Напрежение обаче имаше, когато част от демонстрантите опитаха да бутнат загражденията пред оградата на правителството. Полицията обаче успя да ги овладее. Междувременно политиците и в Барселона, и в Мадрид призовават за толерантност. На протеста се чуха призиви за арестуване на лидера на регионалното правителство Карлес Пучдемон.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА СЛУЧВАЩОТО СЕ

Във вестниците започнаха да се тиражират варианти за държавата, в която Пучдемон би могъл да се укрие. И посочиха – Белгия. Една от малкото европейски страни, в които е възможно гражданин на Европейския съюз да поиска политическо убежище.

„Ако поиска убежище, случаят ще бъде разгледан от съдия, който ще прецени. Ако бъде отсъдено в негова полза, ще се превърне в бежанец по политически причини и много трудно биха го върнали в Испания. Има европейски закон, който забранява подобна екстрадиция”, коментира държавният секретар на Белгия по въпросите на миграцията Тео Франкен.

Белгийците все пак нарекоха този сценарий "нереалистичен". А испанското правителство даде сигнали, че не се предвижда ареста на каталунския лидер. Пучдемон дори можел да се кандидатира на предсрочните избори през декември.

„Човек, срещу когото няма окончателна присъда, има пълни права в Испания. Изборите са след по-малко от 2 месеца. Сигурен съм, че няма да има проблем Пучдемон да участва в тях, ако такова е неговото желание. В свободна страна всеки може да се кандидатира, а каталунците ще кажат какво е истинското им желание”, коментира говорителят на правителството Инихо Мендес Де Виго.

А като че ли желанието на събралите се на демонстрацията вече е ясно. Това е Алберт Ривера. От 2006 до 2015 г. е бил депутат в Каталунския парламент. Днес 37-годишният Ривера е президент на партия „Ciudadanos”.

ОФИЦИАЛНО: Испания пое управлението на Каталуния

В КАТАЛУНИЯ: Еуфория и контрапротести по улиците на Барселона

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.