Камиони изхвърляли отпадъчна шлака от рециклирането на акумулатори

Тонове опасни отпадъци, заравяни незаконно край Свищов. След сигнал на граждани властите откриха незаконното депо. Опасните отпадъци са изхвърляни в продължение на седмица.

Късно снощи е заловен шофьорът на единият от камионите, които са изхвърляли отпадъчна шлака от рециклирането на акумулатори. Екипи на РИОСВ и полицията са констатирали, че отпадъкът е опасен за околната среда. Той е правел поредния курс от Монтана до Свищов.

Опасни химикали оставени без надзор в столичен квартал

Сигналът, за движение на камиони в покрайнините на Свищов, е подаден от местни хора в общината. От администрацията и полицията направили капан, който снощи щраква.

„Към 20:00 часа се появи камионът и тръгна да паркира и разтоварва. И дойдоха и полицията, и РИОСВ. Бяхме се разбрали да дойдат и да видят, какъв е този отпадък”, разказа Пламен Петков, зам.-кмет на Свищов.

От екоинспекцията установяват съдържанието в ремаркето – отпадък след преработка на акумулатори.

И прокуратурата започва проверка заради опасните отпадъци в Панагюрище

„Това са опасни отпадъци. Не трябва да се депонират и съхраняват на открито. За хората няма опасност – неурбанизирана територия, извън населено място, но за околната среда, ако престои – ще има. Почва, в подпочвените води може да проникне”, заяви Станислав Станчев – експерт в РИОСВ – В. Търново.

Шлаката е изхвърлена в периода 26 октомври – 2 ноември. По-старите отпадъци са започнали окислителни процеси.

Опасните материали са собственост на завод в Монтана, занимаващ се с рециклиране на акумулатори.

„На място привикахме управителя на фирмата, шофьорът е задържан в полицията. Разпитани са. В понеделник продължаваме следствието. Ще оформим протокол и  санкции”, заяви Станислав Станчев.

А санкциите, които предвиждат еконаредбите, са от 10 до 30 хиляди лева, както и отстраняване на замърсяването. От фирмата-собственик отговориха  с официално становище, в което се казва, че не са превозвали товари с вредни отпадъци и че този буди безпокойство, като разрешаването му е в изцяло в правомощията на компетентните органи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.