Страната ще разположи в района нови противовъздушни системи за отбрана

Русия подсили военната си инфраструктура в Арктика и ще разположи в района нови противовъздушни системи за отбрана, съобщи командващият Северния флот вицеадмирал Николай Евменов, цитиран от "Франс прес" и БТА. 

Агенцията отбелязва, че това развитие показва засилващия се интерес на Москва към този стратегически регион.

Арктика - все по-популярна сред туристите

"Всички острови в Арктика, на които има бази на Северния флот, бяха снабдени с нови летища, които могат да функционират във всякакво време и да посрещат всякакви самолети. В момента създаваме система за въздушно и морско наблюдение на региона на Северния морски път и сме на път да осигурим пълен контрол на въздушното пространство в нашата зона в Арктика", заяви вицеадмиралът, цитиран от агенция Интерфакс.

Системите за противовъздушна отбрана в региона също ще бъдат подсилени.

През последните години Русия засили значително военното си присъствие в Арктика, като проведе мащабни военни учения и създаде автономни бази, припомня АФП. В началото на ноември руското министерство на отбраната съобщи за откриването на 11 нови острова и шест протока в Арктика през последните пет години. Русия претендира за суверенитет над 1,2 милиона квадратни километра в спорния регион.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.