Евродепутатът Ангел Джамбазки ще сезира институциите в Брюксел

Скандалът с българските лекари, задържани в Сърбия, стига до Европарламента.

От българското Външно министерство са поискали обяснение за действията на сръбските власти, а евродепутатът Ангел Джамбазки обяви, че ще сезира институциите в Брюксел.

В петък трима медици от Първа градска болница в София отишли в българския информационен център в Босилеград. Целта - да преглеждат местни хора като част от хуманитарна инициатива.

Прибраха се българските лекари, които бяха задържани в Босилеград

„Тъкмо започнали да работят, когато в помещенията влезли и се легитимирали двама представители на Здравната инспекция на сръбското Министерство на здравеопазването. Попитали кои са организаторите и след пет минути вече бяха в офиса, пак се легитимираха, искаха ни документите. Предадохме им всичко, което имахме”, обясни Иван Николов, председател на Културно-информационния център в Босилеград.

Разпитът на медиците на място продължил около два часа. А после те били отведени в полицейски участък. Пациентите чакали с часове.

Лекарите днес отказаха коментар, заради стреса, който са преживели. Коментар отказаха и от полицията в Босилеград, задържала медиците ни.

Джамбазки иска вето върху сръбската кандидатура за ЕС

От информационния център признават, че не са спазили всички законови изисквания и не са уведомили никого за благородната си инициатива. Но подозират и друго: акцията е била предварително планирана. Според ръководството на центъра активните им дейности през последните няколко години са подразнили местната власт, която всъщност е блокирала прегледите.

Задържането на лекарите ни предизвика недоволство и у нас. От Министерството на външните работи са поискали посланикът ни в Белград да постави въпроса пред сръбските власти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.