Предпочитат ли младите хора да работят дистанционно?

Все повече млади хора избират да работят дистанционно. Без офис, без задръствания. Без стотици изгубени часове. Вместо това сами определят работното си време и място. Вижте как една фирма изцяло е преминала на работа от вкъщи и всеки служител е на различна точка по света.

Да се намали ли работната седмица на 4 дни?

Пълзящи автомобили, изнервени шофьори, препълнен автобус и метро. И целта е… офисът. Така започва всеки делничен ден за милиони работещи в големите градове. Сега си представете, че сутринта може да започне така: шум на кафе от кафеварката в собствената ви кухня и на компютъра вкъщи. И единственото разстояние да е това до... дивана или балкона.

РАБОТА ПОД СТРЕС: Всеки пети работи в изнервена среда

От една година Симона и Ованес са забравили какво е да пътуваш до офиса. Просто защото нямат офис. Двамата са основатели на фирма за организиране на събития. И така техните работни места са в Барселона, Страсбург, София и… нявсякъде, където имат връзка с интернет. Рядко десетината служители се виждат, рядко и си говорят с... глас. Повече пишат. Като Теодора, която откриваме да работи от заведение в София.

Експерти призоваха за "тих час" на работното място

„Нужен ми е само лаптоп и приятно място, като това. Тук идвам често, както виждате сме заобиколени сме от хора, работещи по същия начин”, разказва Теодора Добрева, служител.

Основният страх обаче било дали по този начин ще се запази ефективността на служителите.

„За нас беше най-шокиращото като резултат - продуктивността на работата се повиши с 30 процента”, похвали се Ованес Овасян.

Японска журналистка почина след 159 часа извънреден труд за месец

И така -  за една година работа без офис равносметката е следната: ефективност – 30 процента нагоре. 800 лева на човек, спестени от транспортни разходи и 1000 килограма въглероден диоксид по-малко във въздуха. В същото време всеки служител е спечелил 500 часа от времето на път за работа, което сам да реши как да използва.

Но, оказва се, така добре звучащата работа не е за всеки.

„Колкото и да заучи странно – трудно се намират служители, които да са ефективни и добре да работят вкъщи. Много хора могат да менажират времето си, но някои не успяват да се мотивират от вкъщи, или може да им липсва социалния фактор, може да са прекалено социални”, казва Ованес Овасян.

Инспекторите на НАП тръгват на проверки през нощта и в почивните дни

Тази форма на работа е предпочитана най-вече от така нареченото „поколение Y”. Родените през 80-те и 90-те. Международно изследване показа, че 64% от поколението работят дистанционно.  А следващото поколение – родените в ерата на интернет – няма да приемат работа, която да е само от офис. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.