Това установи проверка на прокуратурата след сигнал на родители

Деца на държавни и общински служители с предимство при приема в първи клас. Това установи проверка на Върховната административна прокуратура. По случая работи и Комисията за защита от дискриминация. 

Уседналост – основен критерий за прием на първокласници?

Проверката е започнала от София, където се оказва, че част от училищата са давали допълнителни точки, ако един от двамата родители е на постоянен трудов договор в Министерството на образованието, Столична община или като цяло работи в сферата на образованието. 

Системата за прием на първокласници в София стигна до съда

През май проверка, но този път в цялата страна, започват и от Комисията за защита от дискриминация. Подобни практики са открити в повече от 140 училища.

През април група родители подадоха жалба срещу правото на училищата сами да определят до три допълнителни критерия при класирането на децата. Месец по-късно от прокуратурата започват проверка на критериите в няколко училища в София.

Оказва се, че с привилегии са и децата и внуците на учители или служители в съответното училище, както и децата на бивши ученици, завършили същото училището.

От Министерството на образованието твърдят, че никъде в наредбата не е заложен дискриминационен подход. Според родителите решението на проблема може да е само едно - еднакви критерии за всички деца във всички училища.

Първото заседание на Комисията за защита от дискриминация по случая ще се проведе в сряда.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.