По думите му това може да доведе до пропадане на рудника

Хора копаят въглища над рудник „Ораново” и това може да доведе до фатални последствия. Това заяви за „Здравей, България” кметът на Симитли Апостол Апостолов. Изказването му беше по повод трагедията, разиграла се вчера в рудника, когато работник загина след затискане от една от вагонетките.

От Инспекцията по труда заявиха, че ще им бъдат нужни няколко дни, за да станат ясни причините за трагедията и дали вътре е било достатъчно обезопасено.

Отново смъртен случай в рудник "Ораново"

„Преди няколко месеца дадохме сигнали до всички институции, че в рудника се копае незаконно. Такива сигнали бяхме получили от жители на квартал „Ораново” в Симитли. Общината не може да вземе никакви мерки, затова прехвърляме топката към останалите институции. Ние не бягаме от отговорност, но все пак хората се притесняват, че там може да се случи нещо много лошо, заради това че се копае над рудника и най-вероятно се вадят въглища, както казват хората”, заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Инциденти в мина "Ораново" през годините

Къде се крие опасността?

„Според старите миньори е останал един пласт въглища в горната част. След като той се вади, има опасност рудникът да потъне. Това говорят хората. Аз не съм специалист и не мога да кажа със сигурност дали е така”, добави кметът на Симитли.

Той определи рудника като „плод на престъпната приватизация в нашата държава”.

„Откъдето и да погледнете рудник „Ораново” отстрани, той прилича на концлагер, но за условията вътре нищо не мога да кажа”, сподели Апостол Апостолов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.  

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си