Държавата със спешни мерки на пътя, влизат в сила до 2 месеца

Държавата със спешни мерки на пътя. Затяга се контролът около най-рисковите участъци, а превозвачите, трябва да поставят обезопасителни колани във всеки един автобус. Очаква се мерките да влязат в сила до 2 месеца.

Илиян е професионален шофьор с дългогодишен стаж. Той е един от малкото, в чийто автобус има колани. Много от хората обаче избират да не ги ползват. А отговорност оказва се носи и шофьорът. Затова полицията затяга мерките.

Експерти искат във всички автобуси да има предпазни колани

„Ако пътниците в неговия автобус нямат колани, той ще бъде санкциониран заради това”, обясни Мария Ботева, ГД „Национална полиция”.

„Като ги приканиш и слагат колани. Но съгласете се, че 60 човека не може да се контролират”, обяснява Илиян Иванов.

А държавата е категорична- предпазни колани трябва да има във всеки един автобус. Статистиката обаче показва, че в момента едва около 10 % имат. А разходите за оборудването им ще бъдат сериозно, притеснени са превозвачи.

КАСАПНИЦА НА ПЪТЯ: 9 жертви и 19 ранени след челен удар на пътнически автобус и камион (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Никъде няма такива неща. Как един шофьор ще контролира всички? Това няма как да стане”, категорична е Галя Топалова от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Според Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, шофьорът трябва да има право да сваля пътника.

Засилва се и контролът при техническата проверка на автобусите. Въвежда се напълно автоматизирана електронна система, която няма да може да бъде манипулирана.

„Контролът ще бъде изключително сериозен. Не можем да си позволим вече да има каквито и да е нарушения, особено при автобусите”, заяви Ангел Попов, заместник-министър на транспорта.

До 5 години всички междуградски автобуси да бъдат оборудвани с предпазни колани за пътниците. Сега законът казва, че е задължително да използваме колан с уточнението - ако в автобуса има такъв.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.