От партията предлагат семейството да ползва имотите, но те да останат държавна собственост

„ВМРО няма да подкрепи евентуален закон, даващ право на собственост на Симеон Сакскобургготски върху т.нар. "царски имоти" и предлага царското семейство да ползва имотите, но те да останат държавна собственост”, заяви лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов пред БНР.

Той допълни, че ВМРО, която е част от управляващата коалиция, иска свикване на коалиционен съвет по казуса.

Сагата с царските имоти с нова посока още от понеделник

"Засега подобно заседание не е насрочено, но се надявам, че на редовния коалиционен съвет, който ще се проведе до няколко дни, въпросът ще бъде поставен", заяви Каракачанов.

През седмицата ВМРО излезе с декларация, в която остро протестира срещу намерението на държавата да търси извънсъдебно споразумение, с което да уреди връщането на имотите на Симеон Сакскобургготски със специален закон, с какъвто те са отнети през 1947 г.

"Позицията на ВМРО и, надявам се, на цялата коалиция "Обединени патриоти" е ясна - не може да слагаш един гражданин на България пред другите граждани. Когато един гражданин е длъжен да се съгласи с реституционните решения, няма причина друг да не го прави", заяви Каракачанов.

Искри в управляващата коалиция заради царските имоти

Той припомни тезата на партията си, че въпросът с "царските имоти" може да бъде решен както и в съседни държави като Сърбия и Гърция - да останат държавна собственост, но да бъдат ползвани от фамилия Сакскобургготски. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.