Вече ще има срок за това

От 27 декември продавачите на коли вече няма да бъдат длъжни да представят пред "Пътната полиция" договор за покупко-продажба. Тогава трябва да заработи връзката между полицията и нотариусите, съобщи началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски, цитиран от БНР.

МВР ОТЧИТА: Шофьори без "Гражданска отговорност" и масови нелегални превози

След тази дата купувачът на превозно средство, което е било регистрирано в България, както и купувачът - български гражданин, който е закупил превозно средство от Европа, в срок от един месец трябва да регистрират превозното средство”, поясни Рановски. И припомни, че до момента определени срокове за регистрация не е имало.

Изтече ли едномесечният срок, ако не е извършена пререгистрация на превозното средство, не е сменено свидетелството за регистрация, той подлежи на санкция през вторият месец, а след изтичане на втория месец - автоматично, служебно ще му бъде прекратена регистрацията”, каза още Рановски.

За какви неизправности ще спират колите от движение? (ВИДЕО)

Годишно в България над 350 хиляди автомобила сменят собственика си.

А Транспортната комисия в парламента реши - няма да се свалят регистрационните номера на автомобил, ако шофьорът е с изтекла книжка.

Ако документът е изгубен, откраднат или изтекъл, автомобилът ще бъде спрян от движение до представянето на валидна книжка. 

Решението на депутатите преди второто четене на закона за движение по пътищата беше провокирано от икономиста Владимир Каролев, който преди време попадна точно в такава ситуация.

До полемиката се стигна, след като икономистът Владимир Каролев остана без номерата на колата си по тази причина.

"Слизайки от магистралата на път за Дупница ме спряха за рутинна проверка. Полицаите видяха, че ми е изтекла книжката и ми свалиха номерата. Проблемът е, че не ми казаха, че 6 месеца автомобилът ми няма да бъде в движение. Нарушил съм закон, но наказанието е неправомерно на провинението, тъй като в една и съща клауза от закона са приравнени употребата на алкохол и липсата на книжка с изтичането на книжката. Въпреки това подкрепям свалянето на номерата за тежките провинения", коментира Каролев пред медиите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.