Превозвачите пък настояват за спешна ревизия на няколко закона

Хаос на пътя, преди празниците. Шофьори без "Гражданска отговорност" и масови нелегални превози, отчитат от МВР. Превозвачи от своя страна настояват за спешна ревизия на няколко закона.

Привидно, на гарата в Благоевград изглежда спокойно. Георги Димитров е шофьор на автобус и ни показва билетите си, където е отбелязано на кои дати е почивал. Оказва се обаче, че все по-често от тук тръгват малки микробуси. А най-сериозният проблем остават нелегалните превози. Сивият сектор е над 30 на сто.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фирми принуждават шофьори да карат без почивка

„Не можем да ограничаваме хората да качват някого на стоп. Трябва, когато предлагаш за споделено пътуване своето превозно средство, то да не представлява "летящ ковчег", коментира юристът Марин Божков.

Държавата обаче била с вързани ръце.

Предлагат коланите в автобусите да станат задължителни

„Ние нищо не можем да направим! Ние нямаме право да спираме тези автомобили, които са голям проблем на превозвачите във всяка община. Това е голям проблем и трябва да се криминализира”, категоричен е Красимир Сребров от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Превозвачите предлагат спешни промени в Закона за автомобилните превози и настояват за ревизия на всички обществени поръчки.

ВЪПРЕКИ ЗАПЛАТИТЕ ДО €2000: Липсват шофьори (ВИДЕО)

„Тези хора са разтревожени, че ще останат без работа. С всеки нов кмет идва и нов превозвач. Корупционните практики в общините са огромни - отнемат се договори от един и се дават на друг. Това е масова практика и тази практика трябва да спре”, заяви Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, АИКБ.

Без автобуси пред храма "Александър Невски"

А МВР засилва контрола на пътя както при превозите, така и при редовните шофьори. Оказва се,че след последните промени в закона, близо 1 милион превозни средства са били отписани служебно, просто защото нямат „Гражданска отговорност”. При редовни проверки полицията е заловила още над 10 000 пияни и около 3 000 дрогирани шофьори. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.