Отличен е за триумфа му в Лондон и рекордното трето място в световната ранглиста

Григор Димитров е носител на „Спортен Икар” за постижение на годината на Фондация „Български спорт”. Най-добрият български тенисист е отличен за триумфа във финалния турнир на АТП в Лондон и рекордното трето място в световната ранглиста, както и за титлите през годината в Бризбейн, София и Синсинати, предаде БГНЕС.

ИСТОРИЧЕСКИ ВРЪХ: Гришо превзе Лондон в най-големия си финал! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Церемонията по награждаването на спортистите за тази година ще се състои на 19 декември от 11:00 часа в Национална художествена галерия.

Традицията на Фондация „Български спорт” да връчва годишните награди „Спортен Икар” датира от 1992 г., когато първи носител на приза стана двойният олимпийски шампион на кану от Игрите в Барселона Николай Бухалов. През следващите 25 години десетки български спортисти получиха уникалните пластики на художника Христо Христов, като израз на признание за техните постижения.

Ето за кого даде своите гласове журито на фондация „Български спорт” при определяне на носителите на престижните призове в отделните категории „Спортен Икар" за 2017 г.:

„Спортен Икар” за Постижение на годината: Григор Димитров – победител в турнира на 8-те най-добри на АТП в Лондон, стигнал до номер 3 в световната ранглиста, победител в турнирите в Бризбейн, Синсинати, достигнал полуфиналите на „Аустрелиън оупън". 

Невероятната емоция на триумфа на Григор - във ВИДЕО И СНИМКИ

Категория „Млад и талантлив спортист”: Йоана Илиева (16 г., фехтовка) – носител на Европейската купа на сабя за кадети, сребърен медал от Европейско първенство за кадети в Пловдив.

За Шампионско дълголетие: Станимир Беломъжев (ски ориентиране) – световен шампион за мъже на средна дистанция, бронзов медал от Европейско първенство, две победи в Световната купа за 2017 година.

Станимир Беломъжев се завърна със златото в ски ориентирането

За Отбор на годината: Национален отбор по волейбол за жени до 23 години с треньор Тони Зетова – бронзов медал от Световното първенство в Словения.

България - пета на Световното Гран При по волейбол

Категория „Феърплей”: Мартин Живков (лека атлетика, „Академик"-София) – дарил бронзовия си медал на 400 метра от републиканското първенство за юноши младша възраст на своя съперник Любослав Еленков, декласиран за влизане в чужд коридор. Според Живков, Еленков е бил по-добрият атлет не само на това състезание, но и през годината и в знак на признание и уважение след награждаването му връчва своя медал.

Управителният съвет на Фондация „Български спорт” определи за носители на своите специални награди следните отличили се спортисти през 2017 година:

Радослав Янков (сноуборд), Борис Йотов (гребане), Лиляна Георгиева (лека атлетика), Александра Начева (лека атлетика), Мария Йовкова (тенис на маса), Мирослава Минчева (спортна стрелба). 

ОЩЕ ГАЛЕРИИ: 

Лошите момчета в тениса - отричани и обичани (ГАЛЕРИЯ)

Невероятната емоция на триумфа на Григор - във ВИДЕО И СНИМКИ

Григор Димитров пред CNN: Горд съм, че съм българин (ВИДЕО)

Анди Мъри стана баща за втори път

С какъв спорт поддържат форма световните лидери? (ГАЛЕРИЯ)

Коя е новата номер 1 в женския тенис у нас?

Българин зад успеха на третата в света на тенис

Най-трогателният миг в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гришо на 26 (ГАЛЕРИЯ)

Почина бившата шампионка от „Уимбълдън" Яна Новотна

Бившите гаджета на Гришо и Никол - на четири очи (СНИМКИ)

Разследват Шарапова за измами с имоти в Индия

Шарапова разкри как Григор я е свалил и защо са се разделили

Никол: Не очаквах Григор да ме спомене при награждаването

СЛЕД ПОБЕДАТА В ЛОНДОН: Никол Шерцингер със специален поздрав за Гришо (ВИДЕО+СНИМКА)

СЛЕД ГОЛЯМАТА ПОБЕДА: Григор и Никол празнуват заедно (СНИМКИ)

Никол и Гришо - по-влюбени от всякога (СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.