Това провери Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна"

Кои са най-опасните и кои най-атрактивните играчки на пазара в момента? До Коледа остават по-малко от две седмици, а голямото пазаруване за най-малките вече започна.

Актуални данни показват, че повече от 15% от проверените от експерти играчки не отговарят на изискванията за безопасност. Така близо 6000 опасни играчки се изземат всеки месец от търговската мрежа или от митническите власти.

ПРЕДПРАЗНИЧНО: Кои са 10-те най-опасни играчки? (ГАЛЕРИЯ)

Най-много от сигналите на европейските потребители за опасни стоки през миналата година са за играчки. 85% от играчките на пазара в Европа, а и у нас, са внос от Китай. Точно те се оказват и най-опасни.

Средната цена на една играчка е 38 лева, а в потребителската кошница влизат играчки за около 64 лева. По празниците обаче играчките, които купуваме, ни излизат между 150 и 300 лева, показват сметките на търговците.

Инспектори проверяват безопасността на коледните стоки

Бебешки играчки рингове, пластмасово пони с въже, боен меч, дрон с дистанционно управление, спинъри и дървен ксилофон - това са част от 10-те най-опасни играчки, на които можем да попаднем на европейския пазар.

Малките части са абсолютно забранени за играчките за деца под 3 години. Те трябва да са маркирани със специален стикер, който предупреждава родителите да разгледат стоката с повишено внимание.

6-годишно момченце спечели 11 млн. долара за година (ВИДЕО)

Плюшените играчки също не са особено подходящи за най-малките. Артикулите от качествен плюш обикновено са по-скъпи от останалите. Невинаги обаче цената може да ни ориентира към безопасните играчки. Търговци обясняват, че понякога по-опасната стока струва точно колкото нейния качествен еквивалент.

Продажбите на играчки преди Коледа скачат пет пъти, отчитат продавачите. Сред топ играчките за сезона са часовник, който се превръща в различни чудовища, кукла, която плаче със сълзи и дух, който познава това, което сме си намислили.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.