Какви рискове крият тези летателни средства?

От следващата година Европа ще наложи изисквания как да се използват дронове. Според експерти тази стъпка е наложителна, защото този тип летателни средства крият сериозни рискове. Какви са те?

Полицаи полетяха с дрон-мотор (ВИДЕО)

Снимането с дрон е безценно при бедствия, спасителни акции и разследвания. В същото време ниската цена на някои любителски модели ги прави атрактивен подарък. Засега страната ни е единствената в Европейския съюз без ясен регламент за летене с дрон. Няма регистър за машините, няма и списък на пилотите, обясниха от Асоциацията за безпилотни летателни апарати.

КАДРИ ОТ ДРОН след катастрофалното бедствие край Атина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Радарите на въздушния контрол не засичат дроновете. Според Веслеин Стоянов от РВД това ще е възможно до няколко години.

„За момента имаме единични случаи, по няколко на година”, обяснява Веселин Стоянов от ДП „Ръководство на въздушното движение”.

КАДРИ ОТ ДРОН: Елхата в София отвисоко (ВИДЕО)

През 2018 г. се очаква Европа да приеме специално законодателство, което ще е валидно за всяка от страните-членки. В момента единственото ограничение за собствениците на дронове е саморегулацията, разказва Александър - автомонтьор и любител-пилот. Според него правилата не трябва да са прекалено строги.

Дронове ще гонят японските работохолици от офисите

На този етап и пилотите, и бизнеса, и институциите очакват Европа да посочи основните правила, за да се изготви и националният регламент.

Стажант-репортер: Кристиян Попов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.