193-членното Общо събрание одобри документа със 128 гласа

Общото събрание на ООН решително подкрепи резолюция, с която призова Съединените щати да оттеглят признанието си, че Йерусалим е столица на Израел. В текста се казва, че всички решения за статута на града са нищожни и трябва да бъдат анулирани. 

Необвързващата резолюция беше подкрепена от 128 държави, сред които и България. 9 гласуваха против нея, а 35 се въздържаха. 

Преди ден президентът Тръмп заплаши, че ще спре финансовата помощ за страните, които подкрепят документа. А палестинският външен министър призова държавите от ООН да не се поддават на изнудване и заплахи. Израелският премиер пък описа организацията, цитирам, "дом на лъжи". 

ЗАПЛАХА: Тръмп ще спре помощите за страните, които са срещу решението му за Йерусалим

"Тук сме днес заедно с държавите по света, целия свят, обединени за свобода, справедливост, за мир. Ветото няма да ни спре. Няма да бъдем заплашвани", заяви палестинският външен министър Рияд Ал-Малики. 

"Нашата връзка с Йерусалим е неразрушима. Независимо от декларациите на ЮНЕСКО, независимо от празните приказки, нито резолюциите на ООН, някога ще ни изгонят от Йерусалим", заяви Дани Данон, посланик на Израел в ООН. 

Темата на NOVA: Земята е моя!

Припомняме, че на 6-и декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Йерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

САЩ наложиха вето върху проекторезолюция на ООН за Йерусалим

Въпросът за статута на Йерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Йерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.