Напрежение във Витлеем. Папата посвети литургията си на бежанците

Близо два милиарда христиани по света празнуват Коледа. Папа Франциск призова за мир, а американският президент Доналд Тръмп посрещна Рождество Христово във Флорида.

Празненствата за Коледа са навсякъде - от Витлеем до Ватикана, където папа Франциск отслужи меса. А след това призова за мир за Йерусалим и диалог между Израел и палестинците.

Заради решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел вниманието на международната общност е насочено към родното място на Исус Христос - Витлеем.  

Хиляди местни жители и туристи се стекоха във Витлеем за среднощната служба. В храма на Рождество Христово присъства и палестинският президент Махмуд Абас. В посланието си администраторът на Латинската патриаршия подчерта, че Йерусалим е и трябва да остане град на два народа и на три религии. Заради протестите срещу решението на Вашингтон да признае Йерусалим за израелска столица, настроението във Витлеем съвсем не е празнично, а палестинската автономна власт ограничи празненствата.

По темата

В традиционната си литургия по повод Бъдни вечер папа Франциск призова света да не пренебрегва драмата с милионите мигранти, чийто път той сравни с пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем. По-късно папа Франциск произнесе традиционното си коледно послание "Към града и света" пред хиляди богомолци на площад „Свети Петър” във Ватикана. 

„На този празничен ден, нека всички се помолим на Бог за мир за Йерусалим и за Светите места. Нека се помолим волята за възобновяване на диалога да надделее и най-накрая да бъде намерено компромисно решение, такова което ще позволи мирно съвместно съществуване на две държави с взаимно договорени и международно признати граници”, заяви папа Франциск.

Американският президент Доналд Тръмп прекара част от вчерашния ден, следейки придвижването на  Дядо Коледа, а след това разговаря с деца за това какво очакват да им донесе добрият старец. Тръмп поздрави и американските военни, които служат извън страната.

„Искам да пожелая на всички много, много щастлива Коледа. Казвам много гордо - Коледа! Много, много весела Коледа! Ще имаме страхотна година”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Във Великобритания, годеницата на принц Хари - Меган Маркъл се присъедини към кралското семейство за Коледа. След службата, заедно с останалата част от кралското смейство, двамата поздравиха събралото се множество.

Яростни критики и подигравки предизвика коледното дърво в центъра на Белград. Градската управа е платила 83 000 евро за 18-метровата изкуствена елха. Мнозина изчислиха, че тя е най-скъпата в света -  четири пъти повече от цената на елхата пред Рокфелер Сентър в Ню Йорк.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.