Властите предупреждават, че времето е опасно за здравето на хората

Канада преживява безпрецедентна студена вълна, която обхваща почти цялата й територия и може да продължи до началото на януари, предаде БТА.

„Такива дълги студове, които да се простират на толкова голяма площ не помня да е имало", заяви представителят на канадската държавна метеорологична служба Александър Паран.

Според синоптика рекордното в тази студена вълна са не толкова температурите й и предизвиканото от ветровете й застудяване, а по-скоро обхватът и продължителността й.

РЕКОРД: 86 см сняг за ден в Пенсилвания (ВИДЕО)

Федералната метеорологична агенция издаде предупреждения за екстремни студове поради вълна от арктически въздух за провинциите Квебек, Онтарио, Манитоба, Саскачеван и Алберта, както и специални синоптични бюлетини за източните провинции Ню Брансуик и Нова Скотия и западната Британска Колумбия.

 

„Предупреждение за крайни студове се издава, когато предизвиканото от вятъра застудяване или много ниските температури са с висока опасност за здравето (измръзвания, хипотермии и т.н.)", се казва в сайта на държавната метеорологична служба.

„Вече сме с 10 до 20 градуса по Целзий под нормалните за сезона температури", отбеляза Паран.

Свързаните с ниските температури силни ветрове, достигащи скорост до 120 км/час, лишиха от електричество близо 160 000 домакинства в Нова Скотия, което е близо една трета от домакинствата в тази източна канадска провинция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.