През ноември в целия Евросъюз тя е била 7,3%

Безработицата в Еврозоната е най-ниска от януари 2009 г. През ноември в целия Евросъюз тя е била 7,3% - най-ниска от октомври 2008 г., съобщиха от Евростат. 

По темата

Положителните данни идват, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че започва да прекратява масивната подкрепа, която предостави на 19-те члена на Еврозоната в помощ след кризите през последните години.

ЕЦБ остава загрижена заради нивата на инфлация в Еврозоната въпреки позитивната картина по отношение на работните места.

Инфлацията в еврозоната все още е упорито ниска, забавяйки се до 1,4% през декември в сравнение с целта на ЕЦБ от 2%, което принуди шефът на банката Марио Драги да увери инвеститорите, че ерата на евтините пари не е приключила напълно.

Евростат посочи, че безработицата спадна за всички държави-членки на ЕС в сравнение с предходната година, като най-големите спадове бяха наблюдавани в Гърция и Португалия - две от най-големите жертви на дълговата криза в Еврозоната.

Въпреки това безработицата в Гърция остава висока – на ниво от 20,5% през септември, в Испания е 16,7%, а в Италия – 11%.

Безработицата в Германия остава на свръх ниското ниво от 3,5% през ноември. Много добро е положението и в Холандия, където безработицата е 4,4%.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.