Хората обаче ще доказват труда си със снимки на свършеното от тях

Стотици от Северозапада започват работа по нова програма за трайно безработни и неактивни хора. Така 14 общини от Видин, Враца и Монтана с висок процент безработица имат нов шанс да наемат трудоспособни мъже и жени за различни дейности. Едни от тях са назначени в частния сектор, а други към общините в полза на населението. Заплатите им идват от държавата.

Мотика, метла, лопата и хора, които от години не са имали редовна работа. Пред пенсия, но без работа и без трудов стаж. Историята на Иванка е почти като на всички жени и мъже, назначени по новата програма "Работа" във видинската община Ружинци.

213 900 са безработните през второто тримесечие на годината

Община Ружинци е първенец в цялата страна по висок процент безработица - над 63%. От дни негативната статистика се променя - близо 150 души са наети на работа.

„Те ще изпълняват общи дейности, общи работници и поддръжка на общински сгради, улици, тротоари и паркове и градини...Огромно спасение и шанс за тези хора за първи път да работят от години”, обясни Александър Александров - кмет на община Ружинци.

Държавата с нови мерки срещу безработицата

И ще доказват труда си. За целта ще бъдат направени снимки на всички обекти, преди да се започне да се работи върху тях. Градинките, парковете и обектите ще бъдат снимани отново, за да се види резултатът.

Засега хората са наети до края на тази година, но има възможност програмата да продължи и през 2018 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.