Екипът ще включва специалисти по прането на пари, борба с наркотрафика и тероризъм

Американското министерство на правосъдието обяви създаването на специален екип за разследване на това, което определя като „наркотероризъм“, извършван от мощното ливанско движение „Хизбулла“.

Екипът ще включва специалисти по прането на пари, борба с наркотрафика, тероризъм и организирана престъпност и ще вземе на прицел мащабната мрежа на „Хизбулла“, която се простира от Африка до Централна и Южна Америка.

Пострадалите при атентата в Сарафово искат „Хизбулла” в съда

„Министерството на правосъдието няма да остави и един камък необърнат за да отстрани заплахите за нашите граждани от терористични организации и да спре потока на опустошителната криза с наркотиците. Екипът ще включи и прокуратури, които ще ограничат потока на пари в чужди терористични организации, както и ще разрушат придружаваните с насилие международни операции за трафик на наркотици", заяви генералният прокурор Джеф Сешънс.

Този ход идва в резултат на засилените усилия за борба с нарастващото влияние на Иран в Близкия изток и разширяване на военните способности на „Хизбулла“, една от доминиращите сили в ливанската политика.

Президентът на Иран обяви края на ИДИЛ

Но Сешънс допълни, че създаването на Екип за финансиране и наркотероризъм на „Хизбулла“(HFNT) също така е отговор на критиките, че бившият президент Барак Обама се е въздържал от разбиването на световната мрежа на „Хизбулла“, разследвана по по-раншния „Проект Касандра“, за да постигне ядрената сделка с Иран.

Официални лица във Вашингтон и американските съюзници Саудитска Арабия и Израел са все по-разтревожени от растящата мощ в Ливан и по света на „Хизбулла“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.