Водното съоръжение е едно от най-опасните в страната

Един от най-опасните язовири в страната, който се нуждае от спешен ремонт - посочен в доклад от проверка на прокуратурата – язовир "Бели Искър" се оказва горещ картоф между институциите, които през годините са си поделяли отговорността за него. С последното решение да премине на отговорност към областната управа – проблемът освен технически се превърна и в политически. А лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров предупреди, че казусът може да окаже влияние на неговото решение как парламентарната му група ще гласува тази седмица на вота на недоверие към кабинета.

НОВ ТРУС: Сидеров мисли как да гласува на вота на недоверие

„Бих поел цялата отговорност в интерес на здравето, живота и имуществото на българските граждани. Към момента управлението на язовир "Бели Искър" е на регионалното министерство”, заяви в студиото на „Здравей, България” управителят на Софийска област и член на „Атака” Илиан Тодоров.

Без ремонт на язовир "Бели Искър" поне още година

И разказа предисторията за управлението на язовира по следния начин: „В началото на 2017 г. след едно прокурорско писмо предишният областен управител издава акт за публично-държавна собственост и управление на МРРБ. От този момент този язовир се управлява от регионалното министерство”.

Над 2000 язовира у нас са в окаяно състояние

„По една или друга причина, те не са взели никакви мерки за ремонт на тази опасна стена. Впоследствие аз получих една молба от министерството, в която те ми казват, че вече аз трябва да го управлявам. Не бягам от отговорност, но с 15 000 лв. капиталови разходи няма как да направя ремонт на язовирната стена, който струва някъде около десетки милиона лева”, каза още управителят на Софийска област и член на „Атака” Илиан Тодоров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.