Санкционираните са едва 11

Повече от половината язовири у нас са в окаяно състояние. Проверка на прокуратурата показва, че проблеми има при повече от 2000 водоема. 80 от тях са в предаварийно състояние, а са санкционирани едва 11. 

Готови ли са властите за очакваните валежи и градушки?

У нас има общо 4390 язовира. Четири опасни язовира има само в Стражица. Стените им са в окаяно състояние. За изправността им трябва да следи Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Контролният орган само издавал предписания, но не глобявал, установила още прокурорската проверка. 

Десетки неизправни съоръжения във Врачанско

Такъв бил случаят с язовир „Бели Искър”. Той осигурява 1/5 от водата за София. За казуса "Бели Искър" е сезиран и премиерът, а той го препратил на компетентните институции.

Прокуратурата и полицията се заемат с язовирите в Бургаско

„Язовир „Бели Искър” има акт за държавна собственост, но концесионерът „Софийска вода” го стопанисва и затова с министъра на регионалното развитие обсъждаме проблема. Трябва да бъде реконструирана язовирната стена, има няколко проекта за това”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

2005 неизправни язовира в страната (ВИДЕО)

Заради проблема с язовир „Бели Искър” е санкциониран регионалният министър Николай Нанков. От ведомството обясниха, че той е изправен и ще обжалва акта.

Къпем се в стотици водоеми-убийци

От Агенцията по метрологичен и технически надзор отговориха писмено на обвиненията на прокуратурата. Обявиха, че са извършили над 4000 проверки, издали са 395 акта и наблюдават 205 потенциално опасни язовира. Също така обявиха, че ще искат законови промени. Сред тях са въвеждане за критерии за големина и опасност на язовирите у нас. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.