Бедственото положение в община Камено беше отменено

Прокуратура и полиция се заемат с язовирите в Бургаско. Ще разследват откъде и как тръгна приливната вълна, отнела 3 човешки живота. Днес бедственото положение в община Камено беше отменено.

Прокуратурата и криминалистите влязоха в района на 7 язовира в община Камено. Сред тях „Чотората”, чиято стена не издържала на напора на водата и около 03:00 часа сутринта се скъсала.

БУРГАСКО: 1 млн. лева дадени за предупреждение за наводнения (ВИДЕО)

Преди язовир „Чотората” обаче има още три водоема, от които водата е придошла.

Първа се е скъсала стената на язовир „Чанаджика-1”. Водата е тръгнала и е помела всичко пред себе си, от там се е скъсал и язовир „Чотората”.

„Явно, че не е добре стопанисван, защото няма изпускателен кран, дигата не се е съхранявала добре и затова може би се е скъсал язовира”, заяви Андон Николов, кмет на село Трояново.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В БУРГАСКО: Семейство остана без дом (ВИДЕО)

Голямото количество вода минало през земеделски площи, скъсало още два малки водоема и препълнило язовир „Чотората”. Точно този водоем беше посочен като най-вероятния причинител на трагедията. Стопаните му обаче са категорични, че при тях проблем нямало.

„Отливника работеше перфектно, изпускатели, системи, шахти, цялото съоръжение е нямало никакви проблеми”, заяви собственикът Димитър Мутафов.

Дали всички водоеми са били правилно стопанисвани проверява прокуратурата.

ПОТОПЪТ ОТВИСОКО: Стотици домове под вода и откъснати пътища (ВИДЕО)

А докато чакат резултата от работата ѝ, хората в  потопените села опитват да се върнат към нормалния живот. И се надяват на помощ от държавата.

Хората гледат с надежда и към операцията по издирването на 67-годишната жена, която изчезна по време на потопа. В търсенето участват водолази,  роднини и близки на изчезналата жена.

Акцията ще продължи и в следващите дни.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.