Мярката беше одобрена от Столичния общински съвет заради превишени нива на фини прахови частици

Рекорд - за по-малко от четири часа бяха продадени над 10 000 билети за градския транспорт в столицата. Днес софиянци пътуват с така наречения „зелен билет”. Промоционалният талон е в продажба, за да се намали трафикът, защото въздухът над града е опасно замърсен. 

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Кметът на София призова да слезем от колите си

Точно 20 години, след като първият влак на софийското метро потегли, от Столичната община излязоха с призив да се оставят колите и да се използва железницата, за да опазим въздуха. 

Показаха „зеления билет” за дните с мръсен въздух в София (СНИМКИ)

В рубриката ни "Моята новина" получихме сигнали от хора, които искат, но не могат да се включат в призива, защото не всички шофьори в столичния транспорт имали в наличност „зелени билети”.

"Алфа Рисърч": Мръсният въздух - сериозен проблем за софиянци

От общината призоваха домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, да използват електрически уреди. Продължават и проверките за нерегламентирано горене на отпадъчни материали.

Предлагат пълна забрана за паркиране в "синя зона" при мръсен въздух в София

Така идва идеята за контейнери за текстил. Такива има на три места в София. Целта – само на тези места да се изхвърлят ненужните дрехи чанти обувки. Идеята е контейнерите да се увеличат.

Как мерките, взети от общината са се отразили на въздуха, ще стане ясно в понеделник. Ако резултатът е положителен и замърсяване няма, то билетът утре отново ще е 1,60 лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.