Консултантската компания „Далбърг” твърди, че решенията на правителството застрашават природата

Решенията на правителството за Пирин застрашават природата в планината. Изводът е от международно проучване на консултантската компания „Далбърг”, направено по поръчка на  WWF.

Екоминистърът: Протестите за Пирин са политически (ВИДЕО)

Според документа, разширяването на съществуващата ски-зона налага изсичането на 3 хиляди хектара гори в националния парк.

А работещият в момента бизнес модел на Банско, е довел до по-голяма безработица и спад в цените на имотите, посочват още авторите на проучването. Според тях богатството на природата в парка трябва да работи за хората.

17 града в България и 11 в чужбина - на протест за Пирин

"Основната цел е да се разгледат възможностите за целогодишен туризъм във и около парка. Най-вече извън зимния сезон. Възможностите, които трябва да се разгледат - организирани турове, свързани с природа, фотолов, снимане на диви растения и животни. Районът е известен с богатата си история и култура", коментира Веселина Кавръкова от WWF. 

"Това не може да бъде. Това е парадокс! След като се разширява ски зоната, значи ще дойдат повече хора в града, като руснаци и украинци, дето си купуват апартаменти. Хората чакат и не са недоволни. Те идват с парите си, трябва да им ги вземем, не е ли така", смята Диян Байчев, местен жител и търговец.

"Нека подчертая. В два процента от целия парк е разрешено строителство. И то на спортна инфраструктура, и на нищо друго. И това строителство минава през всички екологични процедури", подчерта министър Нено Димов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.