Това са версиите, по които тече разследването

3-годишното дете, което беше убито от куче в пазарджишкото село Мокрище, е било оставено без надзор. Това е една от версиите, по които тече разследването. А проверката на място показала, че самото куче било вързано на вериги и силно недохранено. 

„Присъствах на огледа на местопроизшествието. По отношение на агресивността на кучето, ще бъде извършена експертиза в рамките на досъдебното производство за това дали е имало такива прояви или не. Но кой е бил отключващият момент в този случай, не може да се каже”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Петко Митев, началник на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните.

Домашно куче уби 3-годишно дете

По първоначални данни до инцидента се е стигнало след опит на детето да погали кучето, което било вързано в частен дом. Инцидентът е станал в двор в ромската махала на селото. Бащата и детето били на гости при свои приятели. Докато компанията се веселяла, детето излязло на двора и се доближило до вързаното куче, което познавало. Въпреки че кучето е било вързано, то е успяло да захапе смъртоносно 3-годишното момче. В ареста са собственикът на кучето, бащата и негов близък. 

Според ветеринатя, дошъл на оглед, питбулът станал агресивен заради системно гладуване. 

„Кучето има вид на недохранено, на видима възраст около 4 години. По данни на хората, които го отглеждат, то било прибрано преди около 2 години. То няма ветеринарно-медицински документи, няма чипиране, не са провеждани ваксинации и обезпаразитяване”, каза още д-р Петко Митев.

Той не изключи вероятността недохранването да е отключило агресията в кучето.

Кучето не е регистрирано в общината. Не е преглеждано и от ветеринарен лекар. Стопаните му го прибрали от улицата преди две години.

След като куче уби дете: Ще останат ли арестуваните зад решетките?

Съседи твърдят също, че 3-годишният Тошко често оставал без надзор. 

„Собственикът на кучето беше на работа в Стара Загора. Жена му си гледаше вътре 2-месечното си детенце. А това дете е дошло, влязло е вътре, отишло е при кучето и кучето го хвана и го разкъса. Майката на починалото дете е в Германия, а бащата е в България, но е оставено на отглеждане от родителите на майката”, разказва мъж, който живее наблизо до мястото, където е станала трагедията.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.