Премиерът заяви и, че още днес трябва да се даде перспективата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз

Премиерът Борисов обвини Запада, че си измисля причини, за да не приеме България в Шенген.

В лекцията си в Брюксел „Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията" българският министър-председател каза, че България плаща за действията на големите играчи на световната сцена, предадоха БНР и БГНЕС.

Премиерът Борисов заяви, че още днес трябва да се даде перспективата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз: „Трябва да дадем перспектива на всички. Не може да оставим „черна дупка“ Косово или „черна дупка“ Албания, или Сърбия, или когото и да било. Това означава, че като цяло нямаме стабилност на Балканите”.

Борисов: На Балканите сме само велики, но трябва да има перспектива за всички

Борисов каза още, че „провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси – всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа. Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори”.

По отношение на приемането на България в Шенген Борисов каза: „Тук има и една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди се изляха, и на практика ефектът е много малък. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма”.

Радев и Борисов в Брюксел за откриването на европредседателството

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел , за да присъства на концерта по случай тържественото откриване на българското председателство на ЕС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.