Това се случва скоро, след като металурзите постигнаха голямо увеличение

Германските синдикати ще поискат увеличение с 6% на заплатите на работниците в обществения сектор в предстоящите разговори, скоро след като металурзите постигнаха голямо увеличение, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Около 2.3 млн. държавни служители трябва да получат увеличение на заплатите от шест процента или най-малко 200 евро на месец през следващата година, казаха синдикатите Verdi, GEW и DBB. 

Служителите в домове за изоставени деца искат по-високи заплати

Всеки продължителен спор с политиците може да наруши живота в Германия, както стана през 2016 г., когато събирането на боклука, болниците и транспорта бяха засегнати от "предупредителни стачки". 

"Виждаме непрекъснато увеличение на данъчните приходи в продължение на години. Работниците от публичния сектор трябва да получат дял от това, още повече, защото има разлика, която да компенсира средното увеличение на заплатите" в цялата икономика, каза Франк Бсирске, лидер на Verdi.

Внос на работници: По 40 украинци се борят за една работна позиция 

Излишъкът в бюджета на Германия, който достигна 38.4 милиарда евро през миналата година, се очаква да се покачи тази година и през 2019 г. 

Междувременно профсъюзите казват, че на работещите в публичния сектор се плащат около четири процента по-малко от колегите им в частния сектор. 

Разговорите на държавните служители с министерството на вътрешните работи ще започнат в Потсдам, близо до Берлин, на 26 февруари. 

Три нови професии в списъка с недостиг на специалисти

Амбициозната цел последва осигуряването на увеличение, постигнато от профсъюза на металурзите IG Metall, с което заплатите в сектора ще се вдигнат с 4,3%, и редица други придобивки за милиони, работещи в ключовия икономически сектор. 

Те също отидоха на разговори с искането за увеличаване на заплатите с 6%. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.