Той добави, че е притеснен от индикации за използване на хлор срещу цивилното население на Сирия

Френският президент Емануел Макрон призова руския си колега Владимир Путин в петък да помогне за облекчаване на страданията на цивилното население, причинени от нападенията на сирийските правителствени сили срещу бунтовническите позиции, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

В телефонен разговор френският лидер "поиска от Владимир Путин да направи всичко, за да може сирийският режим да сложи край на непоносимото влошаване на хуманитарната ситуация в Източна Гута и Идлиб", се казва в изявление. 

Макрон отдаде почит на жертвите на терористичните нападения в Париж

Русия се намеси на страната на силите на сирийския режим в седемгодишната гражданска война, а Путин се смята за чуждестранния лидер с най-голямо влияние върху сирийския президент Башар Асад. 

Новите въздушни атаки са срещу бунтовническия анклав на Източна Гута, съобщиха кореспонденти на "Франс прес". Това е петият пореден ден от бомбената кампания, при която са били убити повече от 220 цивилни граждани. 

Макрон добави, че е "притеснен от индикации, които предполагат възможността за използване на хлор няколко пъти срещу цивилното население в Сирия през последните няколко седмици". 

Ердоган и Макрон се срещат, за да изгладят отношенията между ЕС и Турция

Външният министър Жан-Ив льо Дриан заяви в сряда, че "всички доказателства" предполагат, че химичното вещество се използва. 

Но министърът на отбраната Флоренс Парли беше по-резервиран в петък, когато беше попитан дали Дамаск е преминал "червена линия", очертана от Макрон през май, когато каза, че използването на химическо оръжие ще предизвика ответни действия от Франция. 

"В момента, тъй като не знаем какво се е случило и последиците от това, което се случи, не можем да кажем, че сме там, където казвате, че сме", каза тя пред френското радио "Франс Ентер", когато беше попитана за "червената линия". 

Макрон: САЩ, Израел и Саудитска Арабия "ще ни вкарат във война с Иран"

В призива си към Путин Макрон приветства "динамиката на нашите двустранни отношения" след първата среща на двамата във двореца Версай край Париж в края на май, се казва в изявлението. 

Макрон също потвърди, че ще пътува до Русия за първи път като президент, за да присъства на Международния икономически форум в Санкт Петербург, насрочен за 24-26 май. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.