Макрон ще повдигне въпроса за задържаните в Турция журналисти

Турският президент Реджеп Ердоган  ще бъде на официално посещение във Франция, където ще бъде приет от своя колега Еманюел Макрон, предава БГНЕС.

Турция: САЩ се месят във вътрешните ни работи

Според Франс прес тази визита има за цел да демонстрира желанието на "Анкара да възстанови отношенията си с Европейския съюз след сериозната криза от миналата година". Това е най-важната визита на Ердоган в страна от ЕС след опита за преврат през юли 2016 година.

Турският външен министър ще се срещне с германския си колега

Ден преди пристигането на Ердоган в Париж Еманюел Макрон заяви, че по време на предстоящата визита на турския президент ще обсъди с него въпроса за хвърлените в затвора журналисти. "Ще продължим обсъждането с Турция на въпроса за затворените журналисти, които са възпрепятствани да практикуват професията си“, каза Макрон. “Ще направя това с уважение, но и със загриженост за защита ... на нашите ценности и нашите интереси”, допълни френският президент.

"Галъп": Maкрон и Путин - любимите световни лидери на българите

Според групата за свобода на печата "P24" в Турция зад решетките са 151 журналисти, повечето от които са арестувани при извънредното положение от юли 2016 г. насам. Сред задържаните, но по-късно депортирани, бяха двама френски граждани: фотографът Матиас Депардон и младият френски журналист Лю Бюро. През миналата година те бяха задържани по обвинения в терор.

Макрон: САЩ, Израел и Саудитска Арабия "ще ни вкарат във война с Иран"

Турция е на 155 място сред 180 държави според последната класация по свобода на пресата на Репортери без граници. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. ​