Срещата ще се проведе в Гослар, Долна Саксония

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще се срещне с германския си колега Зигмар Габриел в събота. Срещата ще се проведе в родния град на домакина, Гослар в Долна Саксония, предава БГНЕС.

Турция ще намали вноската си в бюджета на Съвета на Европа

Целта на срещата е намаляване на натрупалото се през 2017 г. напрежение между Анкара и Брюксел. Медиите припомнят, че през ноември двамата политици разговаряха в Анталия, родния град на Чавушоглу.

Турция призова света да признае Източен Йерусалим за палестинска столица (ВИДЕО)

Отношенията между Турция и Германия стигнаха до най-ниска точка миналата година, след като Берлин критикува действията на властите в Анкара срещу потенциално съпричастни към провалилия се опит за преврат лица. Извънредните мерки на турските власти изпратиха в ареста над 55 000 души. Анкара обвини Германия в намеса във вътрешните й дела.

Турция не се отказва от преговорите за влизане в ЕС

Напрежението между Турция с други държави-членки на ЕС, включително Австрия и Холандия, междувременно предизвика замразяване на преговорите за разглеждане кандидатурата на Анкара за присъединяване към европейското семейство.

МВнР: Турция е ключов партньор в миграцията, сигурността и борбата с тероризма

През последните дни Анкара подаде сигнали, че иска по-топли отношения с Европейския съюз и президентът Реджеп Тайип Ердоган се отправя към Франция в петък за разговори с френския си колега Еманюел Макрон.

Германия изтегля военния си контингент от „Инджирлик“

По-добрият тон бе подпомогнат от споделената позиция на Турция и ключови държави от ЕС, включително Франция и Германия, относно признаването от президента Доналд Тръмп на Йерусалим за столица на Израел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.