Все още не са ясни мотивите за това решение

Турция е решила да намали вноската си в бюджета на Съвета на Европа (СЕ), съобщи днес генералният секретар на базираната в Страсбург организация Турбьорн Ягланд, цитиран от "Франс прес" и БТА.

На съвместна пресконференция във френския град с Кемал Кълъчдароглу, лидера на основната опозиционна сила в Турция, Народнорепубликанската партия, Ягланд съобщи, че е получил съответно писмо от турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Борисов в Брюксел: България е готова да застане начело на Съвета на ЕС

Турция е уведомила СЕ, че ще спре да бъде "голям вносител" в бюджета на паневропейската правозащитна организация и отново ще стане "обикновен вносител". Тя не е уточнила кога ще направи това.

Турция не е дала индикации какви са мотивите за нейното решение, отбеляза Ягланд.
Турция е една от шестте държави "големи вносители" в бюджета на ЕС, наред с Русия, Германия, Франция, Великобритания и Италия. През юни Русия обяви, че спира финансирането на организацията в знак на протест срещу критиките, която тя отправя срещу нея, припомня "Франс прес".

Брюксел подкрепи България за Шенген и Еврозоната (ОБЗОР)

Статут на голям вносител означава съответната страна да покрива 10 процента от бюджета на ЕС (около 33 милиона евро). В замяна тя получава право на повече служители в организацията.
Дупката, която ще се отвори заради решенията на Русия и Турция, ще трябва да бъде компенсирана от останалите 45 страни членки, което ще предизвика напрежение в СЕ, отбелязва "Франс прес".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.