На тържествената церемония и литийното шествие присъстваха и представители на други вероизповедания

Тържествен камбанен звън оповести въдворяването на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, предаде БГНЕС.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Новият Видински митрополит е епископ Даниил

Новоизбраният Видински митрополит Даниил бе посрещнат от стотици на площада в града на баба Вида. Той бе посрещнат от чакащите го още от ранния следобед жители на Видин, гостите на Видинска епархия, официални лица, на площад „Бдинци”. Кметът на града, представители на местната власт, представители на различни вероизповедания също присъстваха на площада.

СВЕТИЯТ СИНОД РЕШИ: Ще изберат нов митрополит на Видин

По-късно Литийно шествие тръгна до Катедрален храм „Св.вмчк. Димитър Солунски”, където се състоя въдворяването на Видинския митрополит Даниил и вечерно Богослужение. Програмата по въдворяването на Видинския митрополит Даниил започна днес на обяд между Врачанската и Видинската епархии – от монтанското село Сумер. Там предстоеше тържественото първо посрещане на новия Видински митрополит.

Светият синод се събира, за да реши дали ще има нов Видински митрополит

Митрополит Даниил бе придружаван от Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, натоварен от Св. Синод да представи новия Видински митрополит на неговото духовенство и епархиоти. В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещнат в храм "Св. преп. Параскева" от кмета на селото Лидия Митрофанова и от множество духовници и миряни, възрадвани в този ден от възможността първи да приветстват своя нов архипастир. Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох на митрополит Даниил, принадлежал на приснопаметния му предшественик митрополит Дометиан, и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и спасително служение.

Обвинения за купени гласове след вота за митрополит на Видин

„За нас това е знак на великата Божия милост и благ промисъл за духовно развитие и всяко благополучие в живота ни”, обърна се в словото си кмета на Сумер Лидия Митрофанова.

Протосингелът на Видинска епархия архим Антим също поздрави Видинския митрополит Даниил с прочувствено слово, в което подчерта, че духовенството и епархиотите на Видинска епархия с трепет и благодарност към Бога посрещат своя духовен архипастир, за да ги води към Бога и спасението.

НАПРЕЖЕНИЕ ВЪВ ВИДИН: Кой ще оглави митрополията?

В храма на село Сумер митрополит Даниил за пръв път произнесе слово-обръщение към своите епархиоти, в което подчерта, че залага на връзките на мира, единството във вярата и любовта. След това с хляб и сол, с музика и възрадвани души всички изпратиха митрополит Даниил към следващата му спирка - Монтана.

Там областният управител Росен Белчев посрещна митрополитът с думите: „Във Ваше лице виждам истински духовен водач, който с достойнство и мъдрост ще работи за утвърждаване на взаимното уважение и единението на българските граждани, защото в днешно време повече от всякога се нуждаем от солидарност и толерантност, основани на християнските ценности!”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.