Отговор - в рубриката на Георги Георгиев "На твоя страна"

Търговците по зимните ни курорти този път са под прицела на данъчните. До края на сезона в планините предстоят над 5000 проверки на агенцията за приходите. Крият ли търговците обороти? В кои курорти има най-много нарушения и лъжат ли ни със сметките в ресторанти, дискотеки и хотели? Екип на NOVA влезе в ролята на таен клиент. 

ПРОМЕНИ: Вече можем да плащаме данъци и осигуровки онлайн и без такси

От началото на зимния сезон досега са извършени 2370 инспекции, като при всяка десета е открито нарушение, тоест, общо 225. Най-много са свързани с разминаване между откритите пари в каса и отчетените обороти, както и с неиздаване на фискален бон и дори липса на касови апарати. Заради различни нередности 123 обекта са затворени. Може ли да платите 1 лев и да получите… нищо. Според сигнал, изпратен в рубриката „Моята новина” – това е възможно. Такова нещо се е случило в кафене в Етрополе.

Отново опашки по лифтовете в ски курортите

Най-много данъчни нарушения в зимните ни курорти досега са открити в Пампорово, а най-малко - в Банско. Ще ви покажем и лъжат ли хотелиерите със звездите на хотелите и можем ли да платим за услуга, която не получаваме, докато сме на зимната ни почивка.

След инцидента с дете: Нямало пропуски в условията за безопасност на Пампорово

Данъчните нарушения започват още преди туристите да достигнат до хотелите и пистите - в бусовете, които ги превозват до курортите. Само за последните дни има десетки установени нарушения. В нито едно от проверените маршрутни таксита няма фискално устройство, казаха от НАП. Ако потребителят няма фискален бон за определена закупена стока, той не може да прояви рекламация, нито да му бъде възстановена обратно сумата. От тази година обектите, в които не се издават касови бележки, се затварят. Затова според проверяващите търговците са много по-стриктни.

НАП удря по зимните курорти, предстоят над 5000 проверки

"Досега са констатирани над сто нарушения, като в над 70 от случаите ще се пристъпи към запечатване на търговския обект", заяви Владимир Василев от НАП. 

АКЦИЯ "ЛУКС": Колко пари могат да влязат допълнително в хазната?

Наяве хотелиерите в Банско искат да излязат и апартаментите, които често не плащат данъци и осигуровки, а освен това подбиват цените на легитимните хотелиери. 

Пожарните в Пампорово и Боровец няма да бъдат закрити

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов заяви, че хотелите без звезди са некатегоризирани обекти, които не могат да се нарекат „хотели”.

Управител на хотел: Прави чест на Валери Симеонов, че се зае с шума по морето (ВИДЕО)

„Ние получаваме макар и малко на брой такива сигнали”, заяви той. И подчерта, че потребителите, които си сътрудничат със собствениците на подобни обекти, нямат никаква защита срещу измами и некоректно отношение. Маргаритов каза, че от комисията са направили 600 проверки, при които са отчетени 10% нарушения.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК