Той изрази надеждата си, че един ден тленните останки на Апостола ще бъдат намерени и погребани подобаващо

Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев заяви в студиото на Новините на NOVA, че всяко поколение гледа по различен начин на Левски и търси в заветите му това, което според „ще ни помогне да решим проблемите днес”. Според него преди 50 или 100 години хората са гледали по-различно на тези неща, въпреки че винаги Левски е бил на пиедестал.

Втори ден Карлово отбелязва 145 г. от обесването на Левски

Бизнесменът каза, че днес България не е чистата и свята република, която Левски е искал да види.

„Имаме република, но нито е чиста, нито е свята”, каза той.

„Създаването на това общество и тази държавна система, която Левски иска да види може да изглежда като утопия, но не е ли утопия и идеята за независима българска държава през онези години”, казва Василев.

Столичанин постави лика на Апостола върху предния капак на колата си (ВИДЕО)

Според него Левски може да бъде съпоставен с хора като Нелсън Мандела и Махатма Ганди, но не е толкова известен като тях, защото е „по-специфичен и много български”.

Василев разказа как преди години е успял да откупи елементи от паметника на Левски в София, които бяха откраднати. Той стигнал до извода, че грабежът е с цел печалба, а не с друг мотив. Той предложил повече пари на крадците, отколкото могат да получат иначе, като по този начин спасил и върнал елементите.

България се прекланя пред подвига на Апостола (ВИДЕО+СНИМКИ)

Васил Василев изказа мнение, че развитието на технологиите може да позволи в бъдеще да намерим тленните останки на Левски.

„Има предание, че когато бъдат намерени костите на Левски и бъдат погребани в българската земя така, както той заслужава, тогава и България ще тръгне напред”, каза Василев.

Откриха паметна плоча на Васил Левски в посолството в Атина

Той категорично потвърди, че има ДНК проби на Васил Левски.

„Днес вече може да се направи ДНК проба и без да съществува коренът на косъма”, подчерта той и добави, че са правени проби и на родственици на Апостола.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.