Има ли контрол на незаконните оръжия в България?

Поредният инцидент с въоръжен и опасен гражданин повдига редица въпроси. Как в ръцете на мъжа, който откри огън по полицаи в с. Орешник законно са се озовали пистолет и две пушки?

Оставиха в ареста мъжа, който се барикадира и стреля по полицаи

Експертът по сигурността Веселин Василев каза, че съгласно българската нормативна уредба за контрол на оръжията и разрешителния документ стрелецът се връща в България от Френския легион с трите оръжия. У нас разрешителното за носене на оръжие важи пет години.

Барикадиралият се мъж от Орешник – с разрешително за оръжие от чужбина

„Служителят, който отговаря за контрола на огнестрелните средства, е трябвало да види какви са тези оръжия, да им се направи балистичната експертиза и този човек да бъде предупреден след колко време трябва да мине отново на контрол”, каза експертът в Новините на NOVA.

Мъж се барикадира в дома си и стреля по полицаи в Хасковско (ВИДЕО)

Как се дават разрешения за оръжия на неустойчиви хора? Има начин това да се контролира, ако „всичко е прецизно”, и ако има „надеждни експерти във всички направления”, заяви Василев. Той каза, че лично е бил свидетел на случаи, при които хора си плащат, за да получат разрешителни за оръжие.

След стрелбата във Флорида оцелели искат по-строги закони за оръжията

„Заради един човек се вдигат 80-90 души”, посочи той като грешка на властите.

„Ами, ако в десет села или градчета стане същата ситуация, колко експерти и специалисти на КОБРА и СОБТ ще вдигнем”, попита той.

Майката на загиналия командос Емил Шарков: Подкрепям писмото на баретите

Василев каза и по какво можем да познаем опасните хора.

„Тези хора, които не гледат другите в очите. Които са дълго време неконтактни с близките и съседите си. Това трябва да даде сигнал и някой да реагира”, каза той.

Експертът подчерта, че всички военни, които се връщат от мисии, имат частично т. нар. „виетнамски синдром”.  „Тези хора таят много проблемни изживявания в себе си”, каза той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.