Страната избира ново правителство по изцяло нови правила

Италия днес гласува на парламентарни избори. Страната избира ново правителство по изцяло нови правила – чрез избирателна система, смесваща пропорционалния избор с правилото “първия печели всичко”, без преимущество за първата политическа сила.

Приключва предизборната кампания в Италия

46 милиона италианци гласуват днес и избират между 75 политически формации. Според проучванията 10 милиона души до последния момент се колебаят за кого да гласуват и именно те ще определят изхода на вота.

Водеща политическа сила се оформя популистката партия „Пет звезди”. Но Европа залага на завърналия се на политическата сцена динозавър на италианската политика Силвио Берлускони. Той избра авторитеното име на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни за кандидат-премиер. Подкрепата на партията на Берлускони е едва 16 процента, но с коалиционните си партньори има вероятност да задмине „Пет звезди”, които имат подкрепа от една трета от гласоподавателите.

Третият голям играч в изборите е лявата партия на бившия премиер Матео Ренци, който загуби голям брой подръжници заради вътрешно-партийни противоречия.

Председателят на ЕП – кандидат-премиер на Италия от партията на Берлускони

Вероятността никоя партия да не спечели мнозинство е голяма. Затова анализаторите не изключват и широка коалиция по германски модел.

Изборните секции ще останат отворени до 23 часа местно време, когато ще научим и първите екзитпол предвиждания.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.