Брюксел отчете подобрение на икономическите показатели на България

Еврокомисията извади България от списъка с държавите със силно дисбалансирана икономика. Брюксел отчете подобрение на показателите у нас в доклада за изминалата година, който беше публикуван от ЕК.

Безработицата намалява на 6,3%, което намаление от над два пъти спрямо 2013-та когато процентът на незаетите беше 13 на сто. Цените се покачват след дълъг периодна дефлация.

Ще се вдигнат ли цените, ако въведем еврото?

Годишната инфлация на потребителските цение била 1.2% през 2017 г. поради силното вътрешно търсене, пише още в доклада.  И се отбелязва - икономическият растеж остава силен, но догонващ и по-бавен спрямо останалите страни-членки.

През 2017-а Еврокомисията постави под засилено наблюдение 12 държави, в които се отчитат сериозни дисбаланси и големи рискове при евентуално сътресение. Сред тях беше и България.

Борисов: България не е риск за Еврозоната и заслужава да бъде в „чакалнята“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сега в доклада за 2017-а се посочва, че в 11 от тези държави-челнки дисбаланси не са преодолени, но несигурността вече е по-малка. Единствено Словения преминава към "зелената" група на държавите със стабилна и балансирана икономика.

В доклада се отчита подобрение в стабилността на банковия сектор, но се отбелязва, че там трябва да бъдат положени още усилия. Критики в доклада има към,образователната система за хората в неравностойно положение, неравенство на доходите, високият все още дял на хората в риск от бедност, младежката безработица,въздействието на социалните помощи, дигиталните умения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.