Двамата обсъдиха перспективите за насърчаване на двустранното инвестиционно сътрудничество

Утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в Югоизточна Европа и бързото развитие на телекомуникациите и туризма създават предпоставки за привличането на инвестиции от Катар. Тази позиция изразиха президентът Румен Радев и на Н.В. емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е на държавно посещение у нас по покана на българския президент. 

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Като особено перспективен в разговорите беше откроен проектът за изграждането на Институт за устойчиво развитие в България с технология от ЦЕРН, в който да се създаде Център за лечение на онкологични заболявания с адронна терапия и обучение на физици.

Емирът на Катар на първо посещение в България

Страната ни има интерес да използва и опита на Катар в изграждането на интермодални пристанища, както и за привличането на инвестиции в изграждането и развитието на инфраструктура у нас, която е част от европейските транспортни коридори, посочват от президентството. 

На срещата беше подчертано, че е от взаимен интерес е обменът на инвестиции и опит в сферата на земеделието и изграждането на земеделски ферми у нас, които да реализират своята продукция в Катар. 

По време на срещата си с емира на Катар беше изразена и признателността на страната ни за подкрепата, която близкоизточната страна и Негово Височество Емира-баща, шейх Хамад бин Халифа Ал Тани оказаха за освобождаването на осъдените на смърт в Либия български медици. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.