Причината е в нови правила, според които това могат да извършват само университетските болници

Най-големият онкодиспансер в страната – този в Пловдив не може да лекува пациентите си с иновативни терапии. Лечебното заведение се грижи за болни в цяла Южна България, а те са около 55 хиляди души.

Болниците ще купуват лекарства за редки болести без обществена поръчка

Александър е един от хилядите пациенти на пловдивския онкодиспансер.Мъжът е е с карцином на панкреаса и от три години се лекува с иновативна терапия. Благодарение на лечението, Александър работи и води нормален живот. Терапията е помогнала не само на него, но и на десетки други пациенти.

От тази година обаче пловдивския онкодиспансер няма да лекува Александър, както досега. Според новите правила лечение с нови терапии могат да провеждат университетските болници.

БИТКАТА С РАКА: Психологическа помощ за онкоболните пациенти

„Аз, ако не го пия това лекарство, аз загивам. Винаги сме на проба- грешка, проба-грешка, ама тя е за наша сметка. А при нас на бива да се допуска грешка, защото грешката означава смърт при нас”, казва той. Изискванията тревожат не само пациентите.

„Не може, казваш му го и е много трудно като се изправиш пред пациента, който няма никакъв избор и се моли и те гледа с едни умоляващи очи е много трудно”, казва завеждащият отделение в Онкологичен център – Пловдив д-р Гергана Шаламанова.

Затова от здравното заведение настояват за промяна в регламента. От онскодиспансера искат да продължат да лекуват с иновативни продукти.

Скъпи лекарства за онкоболни изчезнаха мистериозно от склад

От здравното министерство уточниха за NOVA, че според закона ефектът от терапиите трябва да се проследява. Тъй като се касаело за нови и високотехнологични продукти, само университетските болници имали тази компетентност. От ведомството заявяват още, че пациентите могат да  избират в коя от тези болници да се лекуват.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.