Дори неквалифицираните служители очаквали високи заплати

Остава месец и половина преди първите летовници да пристигнат по Южното Черноморие. А хотелиерите са изправени пред трудната задача да намерят кадри с опит в туризма, които да гарантират качествено обслужване на почиващите.

Глад за опитни служители има за всички позиции в хотели и ресторанти. По-опитните управители вече ще внасят кадри не само от Украйна, но и от Македония.

Русия е заинтересована руските туристи да почиват в България

Хотелиери разказват, че повечето кандидати се интересували единствено от размера на заплатата. Миналото лято в повечето обекти по Южното Черноморие възнагражденията скочиха с около 20%.

В повечето хотели по морето са намерили начин да задържат дългогодишните си служители, като през зимата им плащат заплати или ги наемат като общи работници.

Добрите готвачи са най-търсени, заплатите им стигат и до 2000 лева, камериерки могат да получат около 600 лева, администратори, спасители на басейни - до 800. Въпреки това, кандидати от България няма.

Международният туризъм донесъл рекордни приходи на България през 2017 г.

Сроковете за пребиваване на чуждите работници обаче затруднява хотелиерите.

Хотелиерите смятат още, че трябва да се облекчи режимът за работа на непълнолетни, както е в други европейски държави.

Свободните позиции голяма част от заетите в бранша ще опитат да запълнят след проведените трудови борси в началото на април. Така обаче се очаква да се подбере неквалифициран персонал.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.