Vesti.bg припомня някои от най-мъдрите му мисли

Стивън Хокинг ще остане в историята като един от най-големите умове. Неговите научни трудове ще са в основата на още много открития и изследвания, а много от неговите изказвания ще се запомнят. Vesti.bg припомня някои от вдъхновяващите цитати от Хокинг.

"Моят съвет към хората с увреждания е да се концентрират върху неща, които вашите увреждания не пречат да вършите добре и да не съжалявате за нещата, на които пречи. Не си увреждайте духа заради физическото увреждане."

Почина британският астрофизик Стивън Хокинг (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Моите очаквания бяха сведени до нула, когато бях на 21 г. Всичко оттогава досега е бонус."

"Няма смисъл да се ядосвате, когато има трудности. Аз продължавам да мисля за проблема, но работя върху нещо друго. Понякога отнема години преди да видя път напред. В случая със загубата на информация и черните дупки отне 29 години."

Стивън Хокинг: Земята ще се превърне в огнен ад

"Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е перфектно. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме."

"Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате, и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни."

"Изненадан съм колко незаинтересовани сме днес от неща като физика, Космос, Вселената, философията на нашето съществуване, нашата цел, нашата крайна дестинация. Има невероятен свят. Бъдете любопитни."

"Теорията на всичко" – или колко трудно е да бъдеш Стивън Хокинг?

"Дори и да има само една възможна обединена теория, това си остава списък от правила и уравнения. Какво обаче вдъхва живот в уравненията и създава Вселена за тях, която да ги опише? Обикновеният подход на науката за конструиране на математически модел не може да отговори на въпроса защо трябва да има Вселена, която моделът да описва. Защо Вселената се занимава да съществува?"

"Ние сме просто развит вид маймуни на малка планета около посредствена звезда. Но можем да разберем Вселената. Това ни прави нещо много специално."

СНИМКИ НА АСТРОФИЗИКА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

"Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци."

"Тихите хора имат най-шумните съзнания."

"Рискуваме да се самоунищожим заради собствената си алчност и глупост. Не може да продължаваме да гледаме само вътре в себе си на малка и все по-замърсена и пренаселена планета."

"Просто трябва да погледнем себе си, за да видим как интелигентен живот може да се развие в нещо, което не искаме да срещаме."

"Смятам, че компютърните вируси трябва да се смятат за живот. Според мен казват много за човешката природа - че единствената форма на живот, която досега сме създали, е изцяло за разруха. Създали сме живот по собствен образ."

"Някои хора казват, че неща като любов, радост и красота принадлежат на друга категория, различна от науката и не могат да бъдат описани с научни термини. Аз смятам, че те сега могат да бъдат описани с теорията на еволюцията."

"Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен."

Стивън Хокинг с мрачна прогноза за бъдещето на човечеството

"Според мен най-простото обяснение е, че няма Бог. Никой не е създал Вселената и никой не управлява нашата съдба. Това ме води до осъзнаването, че вероятно няма Рай и живот след смъртта. Имаме само този живот да оценим великия дизайн на Вселената и затова съм много благодарен."

"Ако извънземни ни посетят, резултатът ще е сходен с този, когато Колумб пристигна в Америка, което не се отрази добре на местното население."

"Забелязал съм, че хора, които твърдят, че всичко е предварително решено и не можем да направим нищо, за да го променим, се оглеждат, когато пресичат."

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

"Има фундаментална разлика между религията, която е базирана на властта, и науката, която е базирана на наблюдения и логика. Науката ще спечели, защото работи."

"Най-големият враг на познанието не е невежеството, а е илюзията за познание."

"Хората никога няма да намират време за вас, ако се винаги ядосани или се оплаквате."

Източник: Vesti.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес