Всеки втори българин може да попадне под ударите на закона

Длъжници - на съд. Промени в Наказателния кодекс предвиждат всяко забавено плащане да бъде обект на наказателното право.

Текстовете минаха на първо четене в правната комисия към парламента, но предизвикаха огромен отпор сред бизнеса и адвокатската колегия.    

Идеята на промените е да се ограничи корупцията както в публичния, така и в частния сектор. Всички работодателски организации обаче казват категорично „не".

ИЗМАМА С КРЕДИТИ: Как примамват потърпевши с ниски лихви?

Ето и причината: в момента, ако две компании сключат сделка, в договора има срокове, лихви, неустойки; промените обаче предвиждат при забавено плащане да се заведе дело. Това е и първият аргумент на бизнеса срещу промените - груба намеса в пазарната икономика.

Второто „против” идва, защото измененията може да доведат до произвол и отлив на инвеститори.

Аргумент номер 3 идва от адвокатите. Промените всъщност засягат длъжностни лица, с обществена функция, каквито са на практика всички адвокати, лекари, журналисти и дори всяка една майка, шегуват се юристи. Ако промените останат в този си вид, под ударите на закона попада всеки втори българин.

Целта, според държавата, е да се бори корупцията. Всичко останало било в сферата на спекулациите.

Скандалът с дълговете на НЗОК се заплита

Границата между наказателна, дисциплинарна и административна отговорност била размита, твърдят юристи.

Категорично не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарните взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции”, каза правосъдният министър Цецка Цачева.

От ведомството са категорични, че между двете четения на закона спорните моменти ще се изчистят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.