Колко лесно е да попаднеш в капана им?

Измамна схема с кредити от чужбина. Мошеници примамват в интернет потърпевшите, като се представят за служители на несъществуващи банки. Предлагат им бързи заеми с ниски лихви. Колко лесно е да попаднеш в капана им разказва екип на „Здравей, България”.

КИБЕРИЗМАМА ЗА МИЛИОНИ: Потребители осъмнаха с имейли, че дължат пари

Парите се отпускат от френска банка в цял свят - поне според обявата. Илия Борисов от чирпанското село Свобода кандидатства, за да погаси стари задължения. След два дни получава имейл, че е одобрен. Само срещу лична карта, без да доказва доходи. Той очаква да му преведат обещания кредит от 30 000 лв.

Измамници обещават заем срещу порнографски снимки (ВИДЕО)

Преди това обаче трябва да плати такса, с която трябва да се платят трансферите. Става въпрос за 724 лв. Получава второ съобщение, че трябва да плати още веднъж тази сума, за да получи трансфера си. Следва още съобщения за още два такива превода.

Какви са капаните при бързите кредити?

Искат и пари за застраховка на кредита. Илия ги превежда  по сметка на жена от Украйна, но не получава и стотинка от обещаните 30 000 лв. Така два месеца, докато разбира, че е станал жертва на измама и че френската банка всъщност не е банка, а схема за измама. От октомври до ноември той е превел 3600 лв. Все още Илия не е подал жалба в полицията, но смята да потърси правата си. 

Как може да изтеглят заем от ваше име, без да знаете?

Жертва на същата измамна схема става и Станислав Бориславов от Банско. В случая мнимите служители на френската банка се свързват с него чрез Facebook. Предлагат му кредит от 50 0000 евро - и в този случай само срещу лична карта. И той като Илия подписва фалшив договор за заем и започва да чака парите, които така и не идват. Искат му пари за трансфера. Първата му вноска е 250 евро, след това 850 евро, но досега не е получил нито стотинка. И така близо два месеца. Дори получава заплахи, че ако не преведе парите, ще си има работа с полицията.

Служители потъват в дългове, за да угодят на шефа си

Така Станислав изпраща 2300 лв., а сега трябва да ги връща, защото и тях е взел на заем. Все още не е подал жалба в полицията, но оттам подозират, че става въпрос за класическа измамна схема. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.