Ние сме в митнически съюз и действаме колективно, заяви германският министър на икономиката

Американският президент Доналд Тръмп „няма да успее“ в разединяването на европейските нации една срещу друга заради търговията, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер преди визитата си във Вашингтон, предаде БГНЕС.

В Европейския съюз „ние сме в митнически съюз и действаме колективно. Няма да бъде в интерес на американското правителство да разедини Европа, нито пък то ще успее“, каза Алтмайер пред германския делови вестник „Ханделсблат“.

Доналд Тръмп официално въведе спорните мита

Сред най-важните моменти от визитата във Вашингтон на близкия съюзник на канцлера Ангела Меркел ще бъдат разговорите за въведените от Тръмп мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия. Американският президент каза, че изненадващите мерки са в отговор на „нечестните“ търговски практики, но ЕС се закани да предприеме ответни мерки - включително с налози върху вноса на уиски или мотоциклети – което увеличава възможността за избухването на търговска война по модела „око за око“.

"Компаниите и потребителите от двете страни биха платили сметката, ако САЩ и Европа потънат в търговска война", каза Алтмайер.

Германия се опитва да поощри вътрешното потребление на стоки

Междувременно страни като Китай, които са обвинени, че наводняват глобалните пазари с евтина стомана, ще се "смеят отстрани", добави той.

В изявление в събота от кабинета на Меркел се казва, че германският лидер е говорила с китайския президент Си Дзинпин.

Двамата подкрепили продължаващите разговори между индустриализираните страни и нововъзникващите страни от Г-20 за намаляване на свръхпроизводството на стомана, които до този момент са имали малко влияние.

Алтмайер допусна, че "световната свободна търговия определено не е добра", добавяйки, че ако Вашингтон е нещастен ", ние трябва да говорим за това, вместо да действаме едностранно".

В отговор на заплахата на Тръмп за вносни мита за немски автомобили, ако ЕС отмъсти за облагането на нейната метална продукция, Алтмайер добави, че "немските автомобили са успешни на всички световни пазари, защото са толкова добри. Високите вносни мита биха били грешния отговор на това."

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.