Трябва ли България да изгони руски дипломати?

"Сигурен съм, че британските служби разполагат със солидна информация, за да може да влязат толкова уверено в такъв международен конфликт. Те може би не са длъжни и имат мотиви да не разкриват тези доказателства пред обществеността". Това заяви Георги Харизанов от Института за дясна политика за „Здравей, България”. 

Посланикът ни в Москва се върна, консултациите почват от утре

Той и социологът Андрей Райчев бяха категорични, че в тази ситуация България трябва да е солидарна с ЕС. 

"Ние трябва да си носим натовските ангажименти. Един от тях е да бъдем на страната на НАТО, независимо дали тя е права или не. Този военен съюз е безусловен", подчерта Райчев. 

По негово мнение реакцията на българския премиер е била много добра: „Борисов игра тънък хубав ход. Той изказа максимално съмнение (във вината на Русия-бел.ред.) и направи минимално действие в полза на Запада”. 

Същевременно, Харизанов изтъкна, че говорителят на руското външно министерство Мария Захарова е показала "обидно отношение към България". 

Припомняме, че в четвъртък Захарова заяви, че ако страната ни има данни по случая "Скрипал", тя трябва да ги предостави на Москва.   

„Великобритания е в тежка ситуация, която сама си докара, след като гласува за излизане от ЕС. Политическата криза чука на вратата и на мен ми се струва, че Тереза Мей просто прави някакви действия, за да си спаси дребни истории”, коментира той, определяйки британския премиер като „възмутително политическо същество”, смята социологът Андрей Райчев.

Според него в момента Западът демонстрира много голяма слабост. 

НОВА ВЕРСИЯ: Скрипал отровен в дома си

"ЕС отсъства от глобалната политическа сцена, той не е единен политически субект", подкрепи го Харизанов. 

"Докато остаряваща Европа, затъпяваща Америка и обедняваща Русия се карат, в Китай продължават да вървят смело напред. Икономиката им цъфти и съм сигурен, че там са много щастливи от случващото се в момента", допълни той. 

Гледайте във видеото пълния коментар на двамата експерти за дипломатическата война, отприщена от атаката срещу бившия агент Сергей Скрипал.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.