Оперативен щаб във Варна следи движението на апарата

Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще навлезе в атмосферата в ранните часове на понеделник. Това сочат последните изчисления за движението на неконтролируемия апарат.

Очакваше се падането да е в неделя, но заради забавяне на скоростта на апарата, датата вече е 2 април. Във военоморското училище във Варна е сформиран щаб за наблюдение на апарата. 

ДВИЖЕНИЕТО НА СТАНЦИЯТА МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ НА ЖИВО ТУК

Към 20 часа вечерта "Тянгун-1" вече беше на височина, по-малка от 150 километра. 

„Тянгун-1” – 6 години и половина в Космоса (СНИМКИ)

За последните 24 часа “Тянгун-1” е направила 16 обиколки около Земята. С всяка поредна станцията лети все по-ниско. 2/3 от траекторията на станцията около Земята е над вода. Затова по-голяма е вероятноста летящата лаборатория да се разпадне в океана.

ПАДАНЕТО НА "ТЯНГУН 1": Броени часове до влизането на станцията в атмосферата

Между 200 и 400 останки от сателити, ракети и модули падат обратно на земята всяка година. Влитат в атмосферата с 30 хиляди километра в час. Унищожаването на такъв обект е практически невъзможно.

През 1997 година американката Лоти Уилямс усеща лек удар по рамото. Оказва се, че падналото от небето метално парче е остатък от ракета “Делта”.

"Все едно някой ме потъпа по рамото. Обърнах се, нямаше никой. После видях черно метално парче на земята", спомня си тя.

Над 500 хиляди парчета космически боклук с различна големина обикалят планетата.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КИТАЙСКАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ "ТЯНГУН-1" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.